Beyond the Endless River/Border
Umjetnička ekspedicija ili kako je počelo?

Jasenka Bulj
Ekspedicija se odvijala od Korenice do Udbine uključivši Krbavsko polje.
Listopad 2018.

Više dana boravila sam na području koje sam odredila. Prethodno sam se upoznala s okolinom na kartama i literaturi.
Sada se upoznajem sa terenom, najprije gledam po kartama i osvještavam cijelo područje interesa. U mislima povezujem sjećanja na dijelove sa karte i usvajam teren u svojoj memoriji. Odmah se vezujem na konkretne situacije kojih se prisjećam iz vlastitog iskustva prijašnjih bivanja na tim prostorima. (zelena boja / voda / grmlje i šume bjelogorice / hodanje po uskim puteljcima).

Nisam sociolog, antropolog ili etnolog već samo umjetnica koja svojim osjećajima prepoznaje i čita stanje krajolika u kojem se krećem, među ljudima, u prirodi. Zato sam odlučila da odem u taj kraj bez unapred postavljenih odrednica i pokušam kroz svoj osobni doživljaj pokazati stanje koje sam zatekla. Ovo putovanje sam htjela da ostane pravi "Put u nepoznato" i da otkrijem novo stanje i nove spoznaje,


Kratki životopis

Jasenka Bulj, rođena je u Splitu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Nikole Reisera 1978.godine, gdje je nagrađena kao diplomant godine. Izlaže već kao studentica. Postdiplomski studij pohađa na Majstorskoj radionici profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera od1978-1980. godine. Studijski je boravila u zemljama Europe, SAD–u i Australiji. 2011. godine bila je na rezidencijalnom boravku u Cité Internationale des Arts u Parizu.
Sa svojim slikarskim i multimedijskim radovima sudjelovala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Ciklusi fotografija/dnevnika i fotografskih projekata (izvadak): »Portret moga života, fotografski dnevnik iz automata«, desetogodišnji dnevnik 1975–1985.; »Portret moga života, fotografski dnevnik iz automata« 2007–2010.; »Luka će biti beba« fotografski dnevnik Luke 2008.; »Kavica–Coffee« fotografski dnevnik jedne godine 2007–2008.; »Trenutak« (tekst, fotografija, crtež i video) 2010.; »Autoput Zagreb–Ljubljana« 2006–2010., Ciklus fotografija »Pariz, travanj 2011.; Ciklus fotografija »Place with no Personality, 2011. « i dr. Video radovi (izvadak): Trenutak (8') 2010., Opera 2011. (11:20'), Večernje bilješke 2011. (6:47') i Sjene 2011. (2:08', Ljeto 2011. (2:50'), Dvokanalna video instalacija Planine I (2.55') i Planine II (2.10') 2014.
2015. o radu Jasenke Bulj izdana je knjiga/monografija autorice Mladenke Šolman pod nazivom: »Jasenka Bulj: slikarstvo, fotografija, video« u izdanju nakladničke kuće Ljevak.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu Kao samostalni umjetnik živi i radi u Zagrebu.

Bijelopolje


Vrelo koreničko


Vrelo Koreničko


 Tok vode - tok života


TOKOM VODE

 


 Korenica - kružni tok


 Korenica - kružni tok


Spomenik Dušana Đamonje


Spomenik Dušana Đamonje